top of page

Hvorfor begrense seg selv?

Oppdatert: 21. sep. 2024

Å forstå hvorfor vi som voksne ofte har en tendens til å begrense oss selv, mens barn angriper utfordringer med nysgjerrighet og iver, er en fascinerende reise i menneskets psykologi. La oss dykke dypere inn i dette.


Barndommens ubegrensede muligheter


Når vi ser et barn som prøver å gå, blir vi vitne til menneskets medfødte nysgjerrighet og trang til å utforske verden. Barn vet ikke hva nederlag er; de vet bare at de vil oppnå noe. For dem er fall og feil bare en del av læringsprosessen. Ingen barn gir opp å prøve å gå, uansett hvormange ganger de faller.


Uvitenhet om begrensninger: Barn er ikke klar over samfunnets standarder og forventninger. De er ikke bevisste om hva som er "mulig" eller "umulig". Denne uvitenheten tillater dem å prøve ting uten frykt for å feile.

Rik støtte: Som du nevnte, er omgivelsene til et barn som lærer å gå fulle av støtte og oppmuntring. Denne positive tilbakemeldingen motiverer barnet til å fortsette å prøve, uansett hvor mange ganger det faller.


Voksenlivets begrensninger


Som voksne blir vi ofte ofre for våre egne begrensninger, mange av dem selvpålagte:


Frykt for feil: Voksne har ofte en dypt inngrodd frykt for feil. Dette kan skyldes tidligere erfaringer, samfunnets forventninger, eller frykten for å bli dømt av andre.

Sosialt press: Samfunnet setter ofte strenge normer for hva som er akseptabelt. Å avvike fra normen kan føre til kritikk eller avvisning, noe de fleste voksne ønsker å unngå.

Komfortsone: Med alderen kan vi bli komfortable med vår nåværende livssituasjon. Selv om vi kanskje ønsker forandring, kan trangen til å holde oss innenfor det kjente og trygge være overveldende.


Hvordan bryte mønsteret?

Som voksen er det ingen tvil om at man har mer ansvar for ting. Både økonomi og ikke minst å skape en trygghet for andre og seg selv. Men Jeg tror at mange har godt av å se for seg hvilke begrensinger som er reelle og hvilke som bare er i veien. Ikke minst hvordan vi støtter andre. Jeg tenker at

Med en mental trener og coach har du en unik posisjon til å gjenoppdage barndommens iver og nysgjerrighet.


Skap et støttende miljø: Akkurat som det lille barnet som lærer å gå, trenger voksne også et miljø der de føler seg støttet og oppmuntret.

Minn dem på growth mindsett: Feil og nederlag er en del av læringsprosessen. De bør sees på som trinn på veien mot suksess, snarere enn endelige utfall.

Utfordre dem til å gå utenfor komfortsonen: Oppfordre klientene dine til å prøve nye ting, utfordre seg selv, og bryte bort fra det kjente.


I sum, mens barn naturlig nærmer seg verden med nysgjerrighet og iver, kan voksne gjenopplive denne følelsen ved å utfordre sine egne begrensninger og skape et støttende miljø for vekst. Hvorfor begrense seg selv?

Baby som lærer å gå
Livet første utfordring
 
 
 

Comments


Viljestyrke Podcast

Ta kontakt i dag!

Kontaktinformasjon

Tlf: 40 592 592

Drammen, Norge

Mentaltrener Petter Fjellheim

org 934 022 661

Coaching & mental trening (7).png
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
  • TikTok

© 2024 by Petter Fjellheim.

bottom of page